Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híreink

Május 23-án Egerben, 14.00-kor volt a Nádizumzum zenekarról írt doktori disszertációm nyilvános védése. 

lucavedes5.jpg

Örömzenéléssel a Nádizumzum zenészei is részesei voltak a kalandnak.

 

 

Elkészült a második flashmobunk a Kodály Zoltán Magyar Kórusisola tagjaival.

A Videók menüpontban vagy az alábbi linken  látható. https://vimeo.com/223755379
 

Május 7-10 Szegeden voltunk. Rövidesen képes szöveges élménybeszámolót is adunk, addig két esős szegedi képet és a SZTE Gyógypedagógus-Képző Intézet Facebook oldalának képeit videóit ajánljuk.

dsc00013.jpg dsc00018.jpg

 

https://www.facebook.com/SZTE-JGYPK-Gy%C3%B3gypedag%C3%B3gus-k%C3%A9pz%C5%91-Int%C3%A9zet-408966032534343/?fref=nf

 

2017. December 8-án az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanulóival zenéltünk.

Az egyik osztálytól a következő visszajelzést kaptuk:trefortban.jpg

Az osztályomat nagyon mélyen megérintette ez a program, ez látszott már ott is rajtuk, és kiderült a napot záró beszélgetés során is. Sokan találkoztak már közülük a fogyatékosságnak valamilyen formájával, de inkább csak távolról szemlélték, most viszont, hogy közösen tevékenykedtek fogyatékkal élő emberekkel, sokkal erősebb volt a hatás, és érezhetően elgondolkodtatta őket. A nap végén megkértem őket, hogy írjanak egy-egy mondatot arról, mit adott nekik ez a nap. Idézek néhány gondolatot:
 
  • "Mostantól máshogy tekintek a fogyatékosokra."
  • "Látásra megítélni valakit nagy hiba lehet."
  • "Jobban megértem, hogy milyen lehet ezeknek az embereknek az élete."
  • "Nem kell megijedni a fogyatékos emberektől."
  • "Azt [tanultam], hogy megbecsüljem azt, amilyen körülmények között élek."
  • "Rávilágított arra, hogy mennyi ember él nálunk hátrányosabb helyzetben, és ők mi mindennek tudnak örülni, mi meg olyan sokat nyafogunk apróságok miatt."

 

A Nádizumzum által használt Consonante módszerről megjelent angol nyelvű cikk Consonante, the barrier-free method:Orchestral work with individuals with severe disabilities.The Journal of Art for Life, 8(9). 1-17. http://journals.fcla.edu/jafl/article/view/87240/86087

A Kórusiskolával való közös zenélésről megjelent angol nyelvű cikk: Music Belongs to Everyone: Moments of Progress in Community Music Therapy with Musicians with Severe Disabilities https://voices.no/index.php/voices/article/view/853/731

 

A zenekarral tartott workshopok tapasztalatairól megjelent cikk angol nyelven: We are able to make music together! Workshops with musicians with severe disabilities. Journal of Social Inclusion 2016 Vol 7. no 1.
https://josi.journals.griffith.edu.au/index.php/inclusion.

 

Kép2016. Május 28-án szombat hajnalban Szarka Margit, egykori zenekaros társunk örökre elköltözött tőlünk.

2016-án Luca Anna írt a vendégkönyvünkbe. Az ő kedves szavait szeretném búcsúzásképp idézni.

Ötéves voltam, amikor két évig egy olyan házban laktunk Bagon, aminek közös udvara volt a Szarka családdal.  Margit sokat táncolt, énekelt hozzá közben, szeretett körben forogni a tornácunkon, az udvaron, akkoriban szerintem olyan 16 éves lehetett. Sokszoknyás viseletet hordott. Margit nyomtatott betűkkel le tudta írni a neve elejét, az óvodás táskám belsejébe bele is írta, sokáig megvolt, már rég Budapesten laktunk, de mindig eszembe jutott róla. Sose láttam szomorúnak, csak a mosolyára emlékszem.

Úgy is mondhatom, Margit azért "érkezett" az életembe, hogy megtanítson egy későbbi nehéz helyzet kezelésére. És azt is megtanultam, hogy Margit és a társai angyalok, akik azért "estek le" közénk, hogy oktassanak minket. A rajtuk esett karcolás csak felerősíti a róluk visszaverődő fényt.

Nagy öröm nekem, hogy emlékszem rá ötéves koromból, és öröm, hogy tízszer annyi idősen is hallhattam felőle. Úgy gondolom, a születési betegségéhez képest hosszú idő adatott neki itt a Földön, és szép gondoskodást kapott az utolsó éveiben. Az emlékeimben az ablakunk alatt, sokszoknyás viseletében pörög, pörög, csak pörög és énekel Margit.

(Hozzászólását és későbbi levélváltásunkat kissé megszerkesztve, a szerző engedélyével közlöm.)

 

img_01061.jpg

2015. Február 27-én a Ritka Betegségek Világnapja rendezvényén a Gödöllői Premontrei Gimnázium tanulóival közösen adtuk elő Kodály: Gergely-járás című művét és magyar népdalokat. Felkészítő tanáruk Bálint Orsolya.

 

2015. Május 28-án az Ars Sacra Alapítvány szervezésében közös flashmobot készítettünk a Kodály budapest-flash-mob-029.jpgZoltán Magyar Kórusiskola diákjainak és a négy hivatásos zenész közreműködésével. Az elkészült felvétel majd a youtube videomegosztón látható.

 

 

 

debrecenvojtina4.jpg2015. Április 27-én  Debrecenben a Vojtina Bábszínházban volt rólunk szó a Beszélgetős esték sorozat keretében.

. Tiszai Luca-Ittzés Zsuzsa: Egymásra hangolódunk

(Miért zenél az ember? Tapasztalatok a Nádizumzum Zenekarból és az Operaházból.)

Köszönjük a meghívást, nagyon szép esténk volt!

 

2015 Február 15-én Kartalon jártunk, ahol először énekeltünk Népdalzsoltárokat,  ismert népdalok dallamára írt zsoltárszövegeket.

 

Karácsony előtti vasárnap a Kórusiskola kilencedik osztályos tanulói visszatértek hozzánk,és a zenekarosokkal közösen karácsonyi énekeket énekeltünk. Reméljük jól sikerültek felvételek, amelyeket meg tudunk majd osztani. enekles.jpg

Utána körbejártak a házunkban és a többieket is megajándékozták énekükkel. Köszönjük!!

 

 

 

 

A Zeneterápia Világnapja alkalmával készült riport, amelyben zenekarunkról is szó van. Elhangzott 2014. november 14-én az Útlevél nélkül- az igazi Crossover c műsorban.

Meghallgatható a Bartók Rádió archívumában: http://hangtar.radio.hu/bartok#!#2014-11-14

.

2014. november 15-e a Zeneterápia világnapja alkalmából a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóival közösen és ifj. Sapszon Ferenc tanár úr közreműködésével adtuk elő a Kállai Kettőst. Az előadást másnap megismételtük Siófokon, ahol egy táncházzal folytattuk az együttlétet.

Köszönjük mindenkinek, aki segítette a produkció és az együttlét létrejöttét!!

 

tolerancia_2014_plakat-kicsi.jpg

2014. november 8-án az ÁRAMLÁSBAN IV. művészetterápiás  konferencia szombati napján tartottunk workshopot, ahol együtt lehet velünk zenélni.

 

 

lucakrems.jpg A nyáron Kremsben, Ausztriában rendezték a Zeneterápiás Világkongresszust.

Kb. 1000 résztvevő volt ott 45 országból.

Egyetlen magyar előadásként zenekarunk bemutatása hangzott el. Sok érdeklődő volt jelen a világ különböző, valamint sikerült összegyűjteni az összes magyar résztvevőt is, akik segítettek a hallgatóságot bevonni néhány magyar népdal eléneklésébe is.

A képek forrása: http://www.musictherapy2014.org/

 
Gáts Tibor citerakészítő, aki évek óta gondját viseli néha alaposan igénybe vett hangszereinket, hangszereket küldött nekünk ajándékba. A zenészek lelkesen ismerkednek velük. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Honlapja: http://www.zither.hu/html/index.html

 _________________________________
 

teljes-zenekar.jpg

Sokat  készültünk a farsangra, kipróbáltuk, hogyan szólnak hangszereinken a spirituálék. A citera helyett gitárral kísértünk, mert az jobban illett hozzá.  (Megnyugatatásul: maradunk a magyar népdaloknál.)

 __________________________________
keszulet.jpg
 
A zenekarunk életében újdonság, hogy műhelyeket tartunk, bemutatjuk másoknak, hogy milyen velünk zenélni.
Többfelé kíváncsiak ránk, van ahol rólunk van szó, van ahol velünk is lehet találkozni.

 

 

HOL? ha-nem-tudja-hasznalni-a-kezet....jpg

2014. November 8. Áramlásban művészetterápiás konferencia workshop

...és 9-én előadás, ami csak részben szól rólunk.

...újabb meghívásokra is nyitottak vagyunk

Voltunk:

2014. Augusztus, Kórusiskola nyári tábora (rólunk)

2014. Július, World Congress of Music Therapy,

Krems, Ausztria (Zeneterápiás Világkongresszus, Ausztria) -Rólunk

2014. Március 25. Kaposvári Egyetem (Rólunk)

2013. szeptember 21. KATTÁRS (Budapest)- velünk

Aki ott volt, meghallgatthatta, hogyan zenélünk, sőt együtt is énekelhetett, zenélhetett velünk.

 

2013. Szeptember 28. Nyitra, Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia- rólunk

A konferencia résztvevői a zárónapon a Magyar Tudományos Akadémián elhangzott előadások közül hallgatthattak meg néhányat, a rólunk szólót is.

 

 2013. Október  24. workshop- velünk és 26. előadás -rólunk

SIPE 2013. (Művészetterápiás Konferencia, Budapest)

Az előadás során a szakemberek megismerkedhettek a hangszereinkkel, azzal, hogy hogyan zenélünk együtt, a workshopon megtapasztalhatták, hogy a jókedvet és önfeledt zenélést mi adjuk hozzá.

2013. Október 29. Szakmai nap Ipolytölgyes - velünk

Vendégek jöttek hozzánk: Csobánkáról és Piliscsabáról szakemberek,valamint egy pesti hasonló otthonból szakemberek és zenélni szerető lakók. Kipróbálták, milyen velünk zenélni, és reméljük otthon is tudják használni, amit nálunk kipróbáltak.

2013. November 6-14 Belgium -rólunk

eloadas.jpgNovember 9-én  majdnem 500 diák hallott rólunk, sőt a közös zenélést is kipróbálták.A kép Genben a HoGent főiskolán készült.

November 13-án a bazális stimulációval dolgozó terapeauták találkozóján a zene, zeneterápia volt a téma, itt is hallhattak rólunk, és kipróbálták, milyen a hangszereinkkel zenélni.

 

________________________
ÖRÖMZENE!

 http://www.nadizumzum.eoldal.hu/cikkek/oromzene.html

 ____________________

 Olvasnivalók a nádizumzum zenekarról:

  • A "Zenéből hidakat. A befogadó társadalomról a Nádizumzum zenekar bemutatásán keresztül" c. díjnyeres OTDK dolgozat megjelent: Tudomány Felsőfokon 2013/2 kötetében. ( ÚT- Új Tudós Kiadó.)
  • "Legyen a zene tényleg mindenkié" Nádizumzum - egy halmozottan sérültekből álló zenekar születése Gyógypedagógiai Szemle 2013/2. http://prae.hu/prae/gyosze.php?menu_id=102&jid=44&jaid=635
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.